Mijn meest favoriete soep is de Marokkaanse Harira soep. Dit is een tomaten groentesoep met linzen en kikkererwten. Je kunt deze soep op allerlei verschillende manier maken, maar onderstaand deel ik graag ‘mijn’ Harira soep. Welke ingrediënten ik gebruik en hoe ik deze soep maak lees je vandaag.
Ingrediënten – 10 personen
- 2 el. Olijfolie
- Blik kikkererwten
- Blikje linzen
- Vermicelli
- Blik gepelde tomaten
- Blikje tomatenpurree (140 gram)
- Bloem (of maizena)
- Runderbouillon blokje
- 1 grote ui of 2 kleintjes
- Peterselie
- Koriander
- 2 tl. zout
- 1 tl. zwarte peper
- 1 tl. kurkuma
- 1 tl. gember
- 2 tl. (pittige) paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Verwarm de eetlepels olijfolie in een pan. Zodra de olie warm is, voeg je de gesnipperde ui en fijngehakte peterselie toe aan de pan.
- Na 2 minuten voeg je de kruiden toe, gevolgd door 1,5 liter (warm) water. Dit breng je aan de kook op middelhoog vuur, laat ongeveer een kwartier staan.
- Na een kwartier voeg ik de gepelde tomaten in blik toe. Let op: pureer deze goed voordat je deze aan de soep toevoegt. Ik vind het altijd fijn om dit in een maatbeker te doen. Ik vind het zonde als er nog wat tomaat in de maatbeker achterblijft. Ik vul deze met ongeveer 300 ml. water (om hem schoon te spoelen) en voeg dit toe aan de pan. Laat dit een half uur op middelhoog vuur met de deksel op de pan doorkoken.
- Voeg aan 250 ml. warm water 5 eetlepels bloem toe. Mix dit goed door en voeg dit toe aan de pan. Terwijl je dit doet moet je goed door de soep blijven roeren, zodat je geen klontjes krijgt. Hierdoor wordt je soep dikker. Hou jij meer van een lichte soep, gebruik dan ongeveer 4 eetlepels maizena in plaats van bloem. Laat de soep een kwartiertje doorkoken op middelhoog vuur.
- Voeg aan 300 ml. warm water de tomatenpuree toe. Mix dit goed door en voeg toe aan de soep. Ik vind het zonde als er nog wat tomatenpuree achter blijft dus ik voeg nog zo’n 200 ml. water toe aan de maatbeker, waarmee ik de maatbeker schoon spoel en alle ‘restjes’ aan de soep toevoeg.
- Vervolgens verkruimel je het bouillonblokje boven de soep en voeg je de kikkererwten en linzen toe. Ook voeg je nu twee handjes vermicelli toe aan de soep. Kook de soep wederom 15 minuutjes op middelhoog vuur. Roer wel regelmatig goed door, om te voorkomen dat de toegevoegde ingrediënten aan de boden van de pan gaan vastzitten.
- Optioneel: je kunt wat koriander fijn maken en na 15 minuutjes toevoegen aan de soep. Laat dit 5 minuten meekoken.
- Je soep is klaar om uit te serveren. Als je de soep hebt opgeschept, leg dan nog wat korianderblaadjes bovenop de soep. Serveer met lekker Marokkaans of Turks brood en smullen maar. Zoals ze in het Marokkaans zeggen: ‘Besa7a’, oftewel: eet smakelijk!
Tips:
- Koop koriander en peterselie altijd bij de Marokkaanse of Turkse slager. Je kunt vaak drie bosjes van dit soort kruiden kopen voor maar 1 euro. Ik koop standaard een bosjes peterselie, bosje koriander en een bosje munt. Lekker! Ik gebruik ongeveer een half tot driekwart bosje peterselie in de soep. Van de koriander gebruik ik maar een kwart bosje. De kruiden kun je ook goed wassen en invriezen, zo heb je altijd wat kruiden bij de hand.
- Je kunt ook vlees aan de soep toevoegen. Bak deze voor stap 1 in de olie. Wat rundvlees is heerlijk in de soep
- Je kunt linzen en kikkererwten bij de Marokkaanse of Turske slager kopen, echter moet je die vaak een avond laten wellen en nog goed doorkoken. Dit vind ik te veel tijd kosten. Ik gebruik dan ook altijd kikkererwten en linzen uit blik. Deze zijn al gegaard en hoef je in principe niet eens te koken.
- Toen ik steeds vaker ging koken kocht ik een Kenwood keukenmachine, een super fijne hakmolen. Kenwood is een super goed merk, ik ben echt mega tevreden met deze hakmolen. Je koopt hem makkelijk via Bol.com. Inmiddels hebben twee vriendinnen deze hakmolen ook en ze zijn ook mega tevreden. Ideaal voor het versnipperen van ui, of voor het fijnhakken van kruiden. Er zitten twee dubbele mesjes in de hakmolen en je kunt ingrediënten op twee standen versnipperen.
Als je de soep een keer gaat maken, stuur mij dat dan zeker door! Vind ik leuk :-).
Ga jij deze soep een keer maken?
Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via Bloglovin’ | Instagram | Facebook
Dit artikel bevat een affiliate link, bij aankoop van een product ontvang ik een kleine commissie. Zie mijn disclaimer
Klinkt lekker!
Oh wauw, dit klinkt top Femke! Ik ga je recept opslaan!
Lijkt mij HEER-LIJK! Vooral met veel verse koriander erbij. Ik ken de soep niet maar kan mij wel voorstellen hoe goed deze moet smaken.
Oh dit ga ik zeker maken, ik hou van Linzen!
Ooh dat ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op tomaat-groentesoep en ik doe regelmatig linzen of kikkererwten in mijn soep.
Deze ga ik zeker eens proberen!
Liefs,
Yara
Wat fijn dat je dit recept deelt! Ik heb gemerkt dat bij elke marokaan, waar ik harira eet het toch net wat anders smaakt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met waar ze uit marokko vandaan komen gok ik zo? Ik vind het een heerlijke soep en ga dan ook snel jouw recept uitproberen.
Klinkt heerlijk en ziet er ontzettend lekker uit! Deze ga ik even opslaan 🙂
Oeh dat ziet er goed uit!!